Pleintheater EAST

03/03/2022

EAST& is een stichting in oprichting die werkt met cross-overs en hybride kunstvormen uit de hele sector. Het legt verbindingen tussen disciplines, makers en organisaties die op zoek gaan nieuwe manieren om dit werk te vertonen. Om zo nieuwe publieksgroepen te bereiken en drempels weg te nemen. Op deze manier ontstaan nieuwe samenwerkingen en kunstvormen die in interactie met de omgeving opnieuw betekenis krijgen. De doelgroep van EAST& is zeer divers in brede zin en vormt een afspiegeling van de bevolking van Oost.

Op zaterdag 26 maart organiseerde EAST& een programma voor buurtbewoners op het Sajetplein. In en om het Plein Theater verzamelen cultuurmakers uit Oost zich. In het Plein Theater vindt op deze dag ook het Queering Puppets Festival Amsterdam plaats. Dit nieuwe festival geeft het podium aan genre overstijgende vormen van beeldend theater en poppenspel.

Een belangrijk programma-onderdeel is Stokpoppen maken met de Rode Loper Op School, onder begeleiding van kunstenaars Bruno Filho en Peter Kist. Hier gaan ouders en kinderen aan de slag gaan met het maken van een kop op een stok. Kinderen kiezen iemand uit de buurt, die ze wel of niet kennen, om een 3D-portret van te maken. Een hele lieve buurvrouw bijvoorbeeld, of die ene man die altijd zo luid zingend op zijn fiets vol bloemen over de stoep fietst. Ze maken onder begeleiding van de kunstenaars het hoofd van deze persoon na in de vorm van een sculptuur van papier. De ouders helpen mee.

Als het hoofd af en helemaal geschilderd is, komt het op een stok te staan, in een mooie plantenbak op het plein. Aan het einde van de dag zijn er zo een heleboel buurtportretten ontstaan. Met deze koppen op stokken lopen de kinderen en ouders aan het einde van de middag in een grote, kleurrijke parade met veel tromgeroffel door de buurt. Deze workshop en parade zal doorlopend plaatsvinden. De koppen en de verhalen van de kinderen worden gedocumenteerd en gedeeld op social media.

Op 18 juni vond een evenement van EAST& plaats op het Oranje Vrijstaatplein. Op 24 september op het Joris Ivensplein en op 12 november op het Javaplein en Timorplein. Het programma bestond uit spoken word, muziek en comedy. Disciplines die zowel artistiek inhoudelijk genoeg gelaagdheid kunnen bieden, maar ook thematisch zeer divers en toegankelijk zijn voor een breed publiek. Er stonden iedere editie een zorgvuldige geselecteerd line-up van steeds andere artiesten op het podium.