Beeldende Kunst IMC Weekendschool

30/10/2022

Stichting IMC Weekendschool bereidt jongeren voor op de belangrijkste stap na hun schoolbestaan: gemotiveerde keuzes maken voor hun toekomst. Het doel is dat jongeren van alle schoolniveaus en alle sociale achtergronden een plek in de samenleving kunnen innemen die past bij hun interesses en capaciteiten.

Kunst en cultuur is een belangrijke pijler binnen het curriculum. De leerlingen maken kennis met uiteenlopende kunstvormen, zoals film, fotografie, schilderkunst, digitale kunst en performancekunst. Waar ze tijdens de ene les als beeldend kunstenaar te werk gaan, staan ze tijdens de volgende les op het podium als woordkunstenaar. Bij een andere les gaan ze juist achter de schermen aan de slag als lichttechnicus of curator. Hierdoor ervaren ze dat er veel verschillende mogelijkheden zij binnen de wereld van kunst en cultuur.

Het vak Beeldende Kunst op de weekendschool Amsterdam Zuidoost bestaat uit 4 lessen, gegeven door meerdere professionele kunstenaars, die werken in verschillende disciplines en vanuit verschillende culturele achtergronden. De leerlingen worden uitgedaagd om hun visualisatievermogen te ontwikkelen, te experimenteren en te creƫren.

Daarnaast is er ook een inhoudelijke laag in het programma, door bijvoorbeeld het thema identiteit in de vier lessen terug te laten komen. Er wordt aandacht besteed aan beroepen en plekken uit de kunstwereld waar leerlingen anders niet snel mee te maken zouden krijgen of waar de leerlingen niet gauw aan denken. Dit om de leerlingen te laten zien dat de beroepen in de kunstwereld breder zijn dan alleen het kunstenaarschap en dat je met andere talenten ook terecht kunt in de kunstwereld.