Column Festival Stichting Nowhere

28/12/2023

Het Column Festival is het grootste onderwijsproject van productiehuis NOWHERE in Amsterdam. Zo’n 1500-2000 scholieren van tussen de 15 en 20 scholen schrijven columns naar aanleiding van lessen die door Nowhere-jongeren zelf op school worden gegeven. Het Column Festival draagt bij aan de taalvaardigheid en de mediawijsheid van leerlingen. Het doel is bovendien het onder scholieren vergroten van onderling begrip en tolerantie voor elkaars standpunten, waarmee het project beoogt om vooroordelen weg te nemen.

Door scholieren columns te laten schrijven tijdens een binnenschoolse workshop, deze te publiceren in het Column Magazine en deze aan elkaar te laten voordragen tijdens de festivaldag, worden zij geconfronteerd met de pluriformiteit van elkaars meningen en (levens)opvattingen.

Net als bij alle projecten van Nowhere, trekken we een bijzonder gemêleerde groep deelnemers: kansarm en kansrijk, van vmbo-leerlingen tot gymnasiasten en met alle culturele achtergronden.

Scholieren worden door het Columnteam getriggerd om met een persoonlijkonderwerp te komen. Het Columnteam bestaat uit jonge Amsterdammers die onder begeleiding van een bekend columnist al een column hebben geschreven, en zijn gecoacht in het ontwikkelen van hun didactische vaardigheden.