Muzieklessen DGAI

01/05/2021

DGAI Music School is een instelling voor educatie, organisatie en presentatie met een focus op the urban cultures. In het kader van talentontwikkeling, identiteit, burgerschap en erfgoed geeft DGAI binnen- en buitenschoolse cultuureducatie. DGAI Music School geeft op meerdere plekken in Amsterdam Zuidoost en Oost muziekles, vaak op loop afstand te bereiken voor leerlingen. Met als doel, buitenschoolse muziekeducatie toegankelijk te maken voor alle Amsterdamse kinderen.

Muziekmaken (samen of alleen) is goed voor iedereen, maar helemaal voor kinderen. Het versterkt hun identiteit, geeft zelfvertrouwen, en leert hen om te gaan met anderen. Door het verkrijgen van vaardigheden en het leren om jezelf te uiten, maakt het kinderen beter in staat om met henzelf en de wereld om hen heen om te gaan. De meeste jonge kinderen zijn dol op muziek en het draagt bij aan een evenwichtige ontwikkeling. Muziek maken met jonge kinderen kan overal, daarom leren de kinderen samen en met hun ouders muziek makenen met verschillende muziekinstrumenten. Jonge kinderen leren samen spelen en tevens versterkt het de band tussen ouder en kind.

DGAI heeft met hulp van het AMVJ Fonds een lessenserie op maat gemaakt om docenten uit de wijk Zuidoost op te leiden zodat ze zelf muziekles kunnen geven of hierbij te assisteren. Het zijn bijeenkomsten van een uur waar de docent en de onderwijsassistent samen met de kinderen en hun ouders muziek maken. Kinderen leren andere kinderen kennen. Samen leren ze met elkaar muziek te maken met verschillende muziekinstrumenten, die ze thuis niet hebben. Ouders ontmoeten elkaar, leren elkaar kennen en wisselen ervaring uit.