Imagine IC Keti Koti

03/06/2021

Imagine IC is een organisatie die het cultureel erfgoed van De Bijlmer documenteert. Van hieruit willen zij nieuwe sociale verbindingen maken, met nieuw erfgoed. Ze willen de eigen tijd verzamelen, nu, op dit moment, met alle mensen die in de stad zijn en komen.

Met hulp van het AMVJ Fonds heeft Imagine IC samen met Studiomeiboom in 2021 een pilot georganiseerd om Keti Koti te vieren, de jaarlijkse feestdag waarop de afschaffing van de slavernij wordt herdacht en gevierd.

De pilot bestond uit een scholenontbijt voor leerlingen van groep 7 en 8 uit het basisonderwijs van Amsterdam, waarbij zij elkaar leren kennen en met elkaar van gedachten wisselen over de betekenis van Keti Koti nu en in de toekomst.

Keti Koti betekent, vertaald uit het Surinaams, ‘Ketenen Gebroken’. Deze naam verwijst naar de afschaffing van de slavernij in Suriname en op de Nederlandse Antillen op 1 juli 1863. Jaarlijks vindt er op 1 juli een herdenking van deze gebeurtenis plaats bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam. In ditzelfde park vindt op die dag ook het Keti Koti-festival plaats, waar vrijheid, gelijkheid en verbondenheid worden gevierd.