Project Pech

01/11/2023

Stichting George & Eran Producties is een maatschappelijk geëngageerd theater op het snijvlak van toneel en stand-up. Ze maken voorstellingen die midden in de maatschappij staan.

Pech is een magisch-realistische jeugdvoorstelling en educatietraject waarin het jonge publiek wordt uitgenodigd om een stap te zetten voorbij louter medeleven voor de ander en te filosoferen over de wereld en de systemen waar we onderdeel van uitmaken.

In de voorstelling zien we Saar, het tienjarige kind dat haar gezin wil bevrijden van de pech die hen hun hele leven al overspoelt. Saar is geen slachtoffer maar een held die verandering teweeg kan brengen, net als jongeren zoals Greta Thunberg en de Afghaanse kinderrechtenactiviste
Malala Yousafzai.

We onderzoeken de werking van die systemen, waardoor sommigen door pech worden achtervolgd en anderen niet. Als je ‘aan de verkeerde kant van de streep leeft’, wordt dat vaak gezien als het gevolg van verkeerde keuzes, als iets waar je zelf schuld aan hebt. Maar wanneer is iets een keuze?
Wat betekent schuld?

De combinatie van theater, het thema crisis/pech en het oefenen in democratische vaardigheden (filosoferen) is actueel en uniek.

De voorstelling speelt van 20 tot en met 30 december 2023 in Theater De Krakeling in Amsterdam West. Op 17 en 18 januari zijn er in totaal drie voorstellingen in Podium Mozaiek in Bos en Lommer. Op 4 februari speelt Pech in De Meervaart in Amsterdam Osdorp. Op 19 februari is de voorstelling in het Bijlmer Parktheater en van 4 tot en met 9 maart is Pech weer terug in Theater De Krakeling. Daarnaast trekt de voorstelling heel Nederland door.