Kunstmachine

21/10/2023

Kunstmachine is een beeldend onderzoek naar beweging voor kinderen van 2 tot 18 jaar. Vijf kunstenaar-docenten van Stichting Lijm-lab organiseren het project, dat bestaat uit een ontdek-atelier en workshops. Na het succes van het programma in 2022 over geluid, staat nu beweging centraal in het gratis toegankelijke ‘ontdek-atelier’ in cultuurplek PEXPO in de Van der Pekstraat.

In de verschillende opstellingen konden kinderen en hun ouders van 21 oktober t/m 19 november 2023 spelen met materialen, beweging onderzoeken en aan een bewegend kunstwerk (mee-)bouwen. Een aantal kinderen verdiept het onderzoek tijdens een wekelijkse wijkclub en maakt zelf een kunstwerk: een knikkerbaan, kettingreactie, tekenrobot, etc. De opstelling van het atelier verandert in de interactie met de deelnemers.

“De eerste Kunstmachineweek vloog voorbij! Nog voordat Kunstmachine officieel geopend was, werd er al volop gebouwd en gespeeld door de kinderen van de Kindercommissie Noord die gewoon niet meer konden stoppen.

Ouders en kinderen bouwen met veel plezier samen aan de grappigste kettingreacties tijdens de workshops. De giga knikkerbaan groeit door de hele ruimte. Elke dag worden er nieuwe verbindingen gemaakt en oplossingen bedacht om de ballen de juiste kant op te laten bewegen. Regelmatig klinkt er gejuich als dat lukt!

Aan de grote werktafel, die vol staat met knutselmateriaal worden kleinere objecten gemaakt die mee naar huis kunnen. Van rijdende auto’s tot mini knikkerbanen en mobiles voor aan het plafond. De onderzoeksvraag: ‘Hoe zet je iets in beweging?’ heeft al voor veel bijzondere bouwsels en oplossingen gezorgd.”

Lijm-Lab “Herrie”