Toneelmakerij: Sjako de meesterdief

15/05/2023

Het Amsterdamse jeugdtheatergezelschap de Toneelmakerij maakt kwalitatieve jeugdtheatertheatervoorstellingen voor alle leeftijdsgroepen. Voorstellingen waaruit liefde voor taal spreekt, de (cultuur)geschiedenis, maatschappelijke betrokkenheid en het belang van diversiteit en inclusiviteit.

Sjako de meesterdief is een voorstelling voor de jongste leerlingen van de Amsterdamse basisscholen, in hun eigen klas. Het project is voor scholen die zelden of nooit met hun leerlingen naar een voorstelling gaan en waarvan de meesten van huis uit ook niet in aanraking komen met theater. Met dit project brengt de Toneelmakerij, samen met Theater de Krakeling en Museum Amsterdam, letterlijk een voorstelling naar de allerjongsten toe. Na afloop krijgt elk kind een door Richard Kofi (stadstekenaar van Amsterdam 2021) geïllustreerd boek met het verhaal van Sjako. Met dit boek wordt hun ervaring verlengd en verbreed en kan iedereen thuis meegenieten.

Sjako was een Amsterdamse meesterdief, die begin 18e eeuw de gegoede burgerij bestal, de schurkendood stierf en desondanks uitgroeide tot de Amsterdamse Robin Hood. Het is een prachtverhaal, deels historie, deels legende, hilarisch, tikje treurig en spannend tegelijk. Een acteur die Sjako speelt, neemt de leerlingen in een kruip-door-sluip-door voorstelling theatraal bij de hand om met hen de geschiedenis van hun eigen stad te verkennen. Een geschiedenis vol met nieuwkomers, net als nu. Een stad van arme en rijke inwoners, net als nu. Alle straten in het centrum waar Sjako ooit liep begin 18e eeuw, bestaan nog.