De Amsterdamse Maatschappij voor Jongemannen, na 1945 omgedoopt tot Algemene Maatschappij voor Jongeren, was en is een begrip in Amsterdam.

Tot ver in de jaren zeventig speelden alle activiteiten van de vereniging zich af in het enorme, ultramoderne AMVJ-gebouw aan het Leidsebosje, tegenwoordig het luxe NH Amsterdam Centre Hotel. Dit gebouw werd al in 1928 voorzien van een overdekt zwembad waar tienduizenden Amsterdammers gedurende een halve eeuw leerden zwemmen. Voorts werden op deze locatie allerlei sociaal-culturele activiteiten voor de leden georganiseerd, waaronder muziek- en theateruitvoeringen en diverse feestelijke activiteiten. In het jazzcafé traden internationaal bekende muzikanten op.

Anno 2018 floreert de AMVJ in verschillende gedaanten: naast het AMVJ Fonds functioneren onder de vlag van AMVJ nog altijd tien sportverenigingen: voetbal, hockey, honkbal en softbal, basketbal, volleybal, tennis, tafeltennis, schaatsen en golf.

Daarnaast is er het AMVJ Fonds, dat financiële ondersteuning biedt aan organisaties die in Amsterdam sociaal-culturele projecten ontplooien voor kinderen en jongeren (van 2 tot 18 jaar) voor wie de toegang tot sociaal-culturele activiteiten moeilijk of niet vanzelfsprekend is.

We doen dat op twee manieren:

  • Wij ondersteunen projecten, die eenmalig of gedurende een aantal jaren plaatsvinden.
  • Daarnaast stellen we geld en inhoudelijk advies ter beschikking voor het versterken van organisaties die zich willen richten op het aantrekken van structurele subsidies.

Meer informatie over AMVJ en AMVJ Sport vindt u op www.amvj.nl en www.amvjsport.nl.