Jihad

14/09/2016

De Meervaart
‘Jihad’ vertelt op lichtvoetige wijze het persoonlijke verhaal van drie jongens die worstelen met hun toekomst, hun bestaansrecht, hun vriendschappen en hun geloof.
De voorstelling is geschreven in een voor jongeren herkenbare taal. Het stuk verplaatst zich in de belevingswereld van jongeren, die weliswaar in Nederland geboren zijn, maar zich door hun afkomst buitengesloten voelen door de maatschappij waar ze bij zouden moeten horen.
Het verhaal van ‘Jihad’ gaat over drie vrienden die op weg zijn naar Syrië om zich aan te sluiten bij de jihadisten. Elk heeft zijn eigen rol gekozen in de ‘game’ die ‘op jihad gaan’ voor ze is: de één voelt zich een Superman, de tweede een martelaar en de derde twijfelt of hij wel de goede keuze maakt. Aangekomen in Syrië treffen ze een situatie aan die minder idyllisch is dan ze hadden verwacht. Ze beseffen dat wat hen is aangepraat via sociale media en propaganda helemaal niet klopt. De strijd tegen de ongelovigen is een strijd tegen mensen zoals zij.
“Het is toneelkunst met een sterk aansprekend verhaal… Jihad roept veel gesprekken op, maar is ook een goed gemaakte voorstelling met een intelligente afwisseling tussen lol en ernst. Het spreekt jongeren aan en gaat over iets dat ons allen bezig houdt… een enorme zeldzaamheid in het Nederlandse theater.” Scenes ★★★★
“Sommige voorstellingen moeten gezien worden, Jihad is er zo een. Het innemende spel van de acteurs en een eenvoudige maar scherpe regie van Daria Bukvic slepen de kijker mee en maken van Jihad een overtuigende en belangwekkende productie… de hoge verwachtingen werden ingelost.”
Theaterkrant ★★★★