Wie ben jij?

30/10/2023

Stichting WIE BEN JIJ Film organiseert het sociaal-creatieve filmproject WIE BEN JIJ? waarbij kinderen op school worden opgeleid tot filmmaker en elkaar na school, thuis filmen om elkaar beter te leren kennen. De stichting heeft ten doel mensen van verschillende achtergrond, afkomst, leeftijd en cultuur met elkaar verbinden en zich voor elkaar te interesseren door de vraag te stellen: Wie ben jij?

Zo krijgen ze inzicht in elkaars leven, wat zorgt voor empathie, kansengelijkheid, minder vooroordelen en meer verbinding (sociale cohesie) op school, in de wijk, de stad en het land. Film is het creatieve en artistieke middel om dit doel te bereiken.

Het creatieve element: kinderen leren van professionele makers de fijne kneepjes van het (documentaire/)film-vak. Zij leren welke technische en inhoudelijke elementen er nodig zijn om een samenhangend verhaal met een kop en staart te vertellen. Zij leren nieuwsgierig te zijn en eigen idee├źn om te zetten in beeldtaal. Ze voeren regie over een activiteit waarbij ze zelf het eindresultaat bepalen en de vrijheid hebben om het zelf aan te pakken en uit te zoeken.

Het sociale element: door bij elkaar over de vloer te komen en elkaars gezinssituatie te leren kennen, leren zij overeenkomsten herkennen en inspiratie halen uit verschillen. Het project verbindt school, thuis en de buurt met elkaar en zet aan tot dialoog over respectvol samenleven in een inclusieve wereld.

Wij willen dat elk kind in Nederland gezien wordt en trots is op zichzelf en zijn of haar achtergrond, cultuur, religie of gender. Dat kan alleen in een samenleving waar ieder mens respectvol met elkaar omgaat en wanneer je je een volwaardig onderdeel van de maatschappij voelt (en bent). WIE BEN JIJ? leert sociale en creatieve vaardigheden om hier uiting aan te geven.

WIE BEN JIJ Filmproject